Zdravá výživa společně s aktivním pohybem dokáže prodloužit život

Určitě i k vám se již doneslo, že základem vašeho jídelníčku by měla být zdravá výživa. Je důležitá pro udržení si organismus v optimální formě a zároveň pomáhá předcházet nemocem a oddaluje příznaky stáří. Co všechno ale do ní patří?

Co bychom měli jíst

V naší stravě by neměl chybět kvalitní protein neboli bílkovina, tuky a sacharidy. To jsou hlavní živiny, bez nichž se naše tělo neobejde. Z tuků byste měli dávat přednost rostlinným před živočišnými. U sacharidů je lépe vsadit na celozrnné pečivo a bílkoviny čerpat především z libového masa, nejlépe rybího či drůbežího.

Zdravá výživa znamená, že v jídelníčku omezíte spotřebu bílé mouky, cukrů či živočišných tuků na minimum. Ke slazení je možné použít třeba čekankový sirup nebo čekankové sladidlo. Přírodní doplňky stravy pak pomohou dodat tělu potřebné vitamíny a minerály. Jejich výhodou je, že jsou na přírodní bázi. Low carb tyčinka pomůže zahnat chuť na sladké. Obsahuje minimum sacharidů, takže je vhodná i pro osoby, které chtějí zhubnout.

Vybíráme pečivo v rámci zdravé výživy

Chcete-li jíst zdravě, tak upřednostňujte pečivo s vyšším obsahem vlákniny, která je důležitá pro správnou funkci střev. Někdo si chléb peče doma v domácí pekárně a využívá přitom chlebové směsi, s nimiž je práce mnohem jednodušší. Díky nim může mít každý den na stole čerstvý chléb, aniž by pro něho musel brzy ráno do obchodu. V pekárně upečete i bezlepkové pečivo pro osoby s nesnášenlivostí lepku. K čerstvému chlebu bude určitě chutnat ořechový krém a dobrá káva. Zde lze dát přednost takové, k jejíž přípravě se využívají kávoviny.

Život s cukrovkou

Cukrovkou v České republice trpí na 900 tisíc lidí. Obvykle se k ní dopracují špatným životním stylem, pokud hovoříme o cukrovce 2. typu. V této fázi života pak nastupuje dieta, v rámci níž je možné si dopřát i DIA sladkosti. Ani jich ale nelze sníst neomezené množství, vždy je třeba je jíst s ohledem na doporučené množství denní dávky sacharidů. Čaj a kávu pak osladí umělá sladidla, která je možné využít i při domácím pečení moučníků a buchet.

Publikováno: 26. 08. 2023 / Aktualizováno: 29. 08. 2023

Kategorie: Praktické tipy

Autor: Barbora Kocourková