Praktické tipy

Jak správně vybrat kuchyňský nůž

Kuchyňských nožů je na českém trhu opravdu široké spektrum, a stejně tak i kritérií, podle kterých správný nůž vybíráme – kromě různých velikostí se liší materiálem či účel využití. Lámete si hlavu nad výběrem toho správného? Nezoufejte! V následujících řádcích vám poradíme, jak vybrat nůž, aby přesně splňoval veškerá vaše očekávání a usnadňoval přípravu jídel v domácnosti.

Na co nůž budete používat?

Důležitým faktorem při výběru nože je účel, za jakým ho budete používat. Jde především o to, že se jednotlivé typy nožů mohou lišit délkou čepele nebo jejím tvarem. S jediným nožem si pravděpodobně nevystačíte, ale kolik byste si jich měli pořídit? Samozřejmě tím nemáme na mysli, že si máte zakoupit všechny dostupné sady, ale ty základní typy nožů by v žádné kuchyni chybět neměly. Především si však vyberte si nůž přesně podle toho, co potřebujete.

Tip: Nože, bez kterých se v kuchyni neobejdete, seženete z pohodlí domova v eshopu 4home. Jak se v něm nakupuje vám prozradí tato 4home recenze na Ecoblogu.

Univerzální nůž – hned na první místo jsme zařadili univerzální nůž, který, jak už z názvu vyplývá, má takřka univerzální využití. Jedná se o klasickou rovnou čepel a optimální velikost. Univerzální nůž by měl být základem v každé domácnosti.

Nůž na pečivo – nůž je specifický v tom, že je určený přímo na krájení pečiva, protože disponuje delší čepelí, na které se nachází vroubky. Tím pádem dokáže samotné krájení značně ulehčit. Velikost nože bývá od 18 až po 35 cm.

Nůž na maso – čepel na krájení masa by měla mít délku kolem 15 – 20 cm. Mimochodem skvěle se hodí i na krájení zeleniny. Typická je širší a pevnější čepel, aby hravě zvládla rozkrájet i maso, ve kterém se nachází kosti a chrupavky.

Nůž na zeleninu – snadno jej poznáte podle kratší čepele, jejíchž délka se přibližně pohybuje v rozmezí 6 až 12 cm. Nůž na krájení ovoce a zeleniny může mít lehce vroubkovanou čepel určenou přímo na krájení.

Kuchařský nůž – kuchařský nůž se skvěle hodí na krájení masa, ryb, zeleniny, větších surovin, ale také na porcování. Má delší čepel než univerzální nůž, která je zakončená do špičky.