Praktické tipy

Španělský olivový olej aneb úspěch je dopředu zaručen

Odkud ho vlastně znáte, kdy byl na vašem stole poprvé? Zdraví přímo ze středomořské oblasti, i tak by se dalo přezdívat olivovému oleji, jenž se může brzy stát v kuchyni vaším nejlepším přítelem. Dejte mu šanci a zaručeně nezklame, naopak – oslní hosty, potěší i mlsnější děti, dopřeje nový zážitek i notně ostříleným gurmánům. Dát si lžičku jen tak nebo dochutit polévku, omáčku, pizzu, dezert nebo třeba pokrmy z rybího masa? Fantazii se meze nekladou, máte přeci kuchařskou čepici a ta přeje i různým experimentům.

Vychutnejte si pořádnou porci zdraví…

Olivový olej z farmy Nobleza del Sur je tu s námi už takřka čtyři staletí a je pravdou, že je pořád na vrcholu popularity – kterému výrobku by se tohle mohlo ještě povést, že? Prémiový produkt z olivových hájů uprostřed Andalusie, kde slunce říká dobrý den snad každé ráno – a sklizeň během října tomu pak dokonale odpovídá. Hodnocení zkušených v odborných periodicích hovoří za vše, když dostanete ve Flos Olei 99 bodů ze 100, máte už dokonalost v krvi. A co vlastně znamená onen španělský název? Jednoduše, jižní šlechta a dlužno podotknout, že toto pojmenování nezaostává za očekáváním, které s sebou nese. Ochutnejte a uvidíte sami!

Zajímavý dárek, olivový olej na celé léto do kuchyní, kde se vaří z přírodních surovin a kde je chuť na prvním místě. Arbequina okouzlí už na první pohled díky designové lahvi, takže znamená potěchu pro všechny smysly. Mimořádně nízká acidita, pouhé dvě desetiny procenta, pak jako jeden z klíčových údajů znalcům olivových olejů napoví o kvalitě hned, ti ostatní poznají po prvním ochutnání. Dejte šanci odrůdě Picual, která se hodí pro čokoládové dorty, krémové polévky i kváskový chléb, tolik oblíbený v posledních letech nejen ve venkovských domácnostech – návrat ke klasice je přeci potěšením.

Mechanické lisování tu hraje důležitou úlohu

Výroba v souladu s tradicí, bez použití chemie a postupů, které by znehodnotily výsledné dílo – to je u oliv hodně důležité. V Andalusii se ale můžete spolehnout, že v říjnu přijde na svět to nejlepší z nejlepších! Přitom, na trhu olivových olejů je hodně silná konkurence a kdyby neměli v Andalusii to pověstné „něco navíc“, určitě by se nebyli udrželi po dvanáct generací, že?