Praktické tipy

Palivové dřevo balené – to je praktické skladování i topení

Krbová kamna se stala opět hitem. Ve městě, jako je Praha, máme v mnoha místech omezené možnosti dlouhodobého skladování, natož sušení dřeva. Řešením je koupit balené palivové dřevo.

Topit lze jen dobře vysušeným dřevem

Ekonomické a ekologické je pouze topení suchým dřevem. Jenomže pro kvalitní vysušení dřeva potřebujeme čas. Dřevo musí být sušeno na suchém a současně vzdušném místě tři až čtyři roky.

Ještě náročnější je připravit si dřevo na uzení

Domácí uzení se vrátilo do módy a často si i na těch nejmenších městských zahrádkách budujeme udírnu. K uzení potřebujeme dřevo z listnáčů, nejčastěji preferujeme dřevo z buku nebo z ovocných dřevin. Musí jít o dřevo bez kůry, dobře vysušené, bez hub a plísní.

Kupte si dřevo připraveno k topení

V obou případech musíme na dřevo k použití myslet s tříletým, či dokonce čtyřletým předstihem. Při malém prostoru ve městě je to téměř nemožné. Řešením je pořídit si palivové dřevo balené, které je již zcela předpřipraveno k topení. Vysušeno a rovněž zabaleno tak, aby se snadno přepravovalo, ale i skladovalo.

Kde sehnat kvalitní dřevo v Praze?

Praha palivové dřevo – to je DŘEVO NÁRO (Drevoo.cz). Firma nabízí metrové palivové dřevo, sypané palivové dřevo, ale rovněž balené palivové dřevo, které je suché a připraveno k topení. Polena jsou naštípaná na délku 30 cm a k výběru je jehličnaté dřevo, tvrdé dřeviny a bříza. Prodává se v malých pytlích, nebo ve Woodbagu. Jde o speciálně vyvinutý vak pro snadnou přepravu (vč. nakládky a vykládky) i uskladnění. Hodí se i pro lidi, kteří nemají dřevník. Woodbag stačí zakrýt vhodnou plachtou.

Vyberte si správné dřevo

Pro běžné topení je vhodné používat jehličnaté dřevo. Je výrazně levnější než dřevo tvrdé. Pokud chcete udit, ideální je tvrdé bukové dřevo. Zatopit lze i jinými tvrdými dřevinami. Kdo má krb či kamna s velkým prosklením, ocení břízu. Bříza vypadá velice efektně a dřevo z břízy při hoření nádherně praská, což přidává na celkové atmosféře.

Zanech komentář